DECLARAȚIE PRIVIND ACCESIBILITATEA
Institutia Școala Gimnazială Spiru Haret Medgidia
Institutia Școala Gimnazială Spiru Haret Medgidia se angajează să asigure accesibilitatea website-ului https://scoalaspiruharetmedgidia.ro/ și/sau a aplicației sale mobile, în conformitate cu Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 112/2018 privind accesibilitatea site-urilor web și a aplicațiilor mobile ale organismelor din sectorul public, aprobată prin Legea nr. 90/2019 (OUG nr. 112/2018), precum și cu Directivei (UE) 2016/2102 a Parlamentului European și a Consiliului din 26 octombrie 2016 privind accesibilitatea site-urilor web și a aplicațiilor mobile ale organismelor din sectorul public.
Prezenta declarație privind accesibilitatea este valabilă pentru: https://scoalaspiruharetmedgidia.ro/
Situația conformității
Acest site web este pe deplin conform OUG nr. 112/2018, respectiv website-ul este ușor de identificat, funcțional, ușor de înțeles și stabil.
Pentru persoanele cu dizabilități (în special deficiențe de vedere), site-ul oferă un buton de accesibilitate care permite setări individualizate, în funcție de necesitățile utilizatorilor.
Principii și standarde de accesibilitate
Accesibilitatea web permite tuturor, inclusiv persoanelor cu dizabilități, să perceapă, să înțeleagă, să navigheze și să interacționeze cu internetul. Site-urile WEB pot fi considerate accesibile dacă o persoană cu dizabilități le poate folosi în mod eficient, cu ajutorul tehnologiilor de asistență sau a programelor specializate de care dispune.
Principiile de bază care trebuie respectate sunt:
- Perceptibilitatea – informațiile și componentele interfeței de utilizare trebuie să poată fi prezentate utilizatorilor în moduri pe care aceștia le pot percepe.
- Operabilitatea – componentele interfeței de utilizare și navigarea trebuie să poată fi utilizate.
- Inteligibilitatea – informațiile și exploatarea interfeței de utilizare trebuie să poată fi înțelese.
- Robustețea – întreg conținutul trebuie să fie suficient de robust încât să poată fi interpretat în mod fiabil de o gamă largă de agenți utilizatori, inclusiv de tehnologiile de asistare.
Cine beneficiază de accesibilitate?
Site-urile web din sectorul public ar trebui să fie mai accesibile, în special, pentru persoanele cu dizabilități, dar și pentru persoanele în vârstă, pentru a asigura că informațiile ajung la un procent tot mai mare din grupurile țintă ale mesajelor instituțiilor.
Limite ale accesibilității
În cazuri justificate, organismul din sectorul public nu poate face anumite conținuturi ale site-ului web pe deplin accesibile, asigurând accesibilitatea site-urilor web numai în măsura în care nu provoacă o sarcină disproporționată asupra sa. Sarcina disproporționată reprezintă măsurile care impun o sarcină organizatorică sau financiară excesivă pentru un organism din sectorul public sau care pun în pericol capacitatea organismului de a-și îndeplini obiectivele sau de a publica informațiile necesare sau relevante pentru sarcinile și serviciile sale.
Elaborarea și revizuirea declarației
Declarația a fost revizuită ultima dată la data: 24.06.2025
Feedback și date de contact
Pentru feedback, vă rugăm să contactați responsabilul cu accesibilitatea:
Nume responsabil: Informatician
Contact: scoalaspiruharetmedgidia@yahoo.com
Procedura de asigurare a aplicării
Procedura de asigurare a aplicării este conform OUG nr. 112/2018.
Date de contact ale autorității competente de aplicare a legii
Autoritatea pentru Digitalizarea României (ADR)
Bd. Libertății nr. 14, București, sector 5
E-mail: monitorizare.accesibilitateweb@adr.gov.ro
Legislație și standarde de referință
- Directiva (UE) 2016/2102 a Parlamentului European și a Consiliului din 26 octombrie 2016 privind accesibilitatea site-urilor web și a aplicațiilor mobile ale organismelor din sectorul public
- Ordonanța de urgență 112/2018 privind accesibilitatea site-urilor web și a aplicațiilor mobile ale organismelor din sectorul public, aprobată prin Legea nr. 90/2019
- Standardul european EN 301 549 V2.1.2 sau versiuni ulterioare
- Web Content Accessibility Guidelines (WCAG) 2.1, nivel AA
- Ghidul tehnic privind accesibilitatea și utilizarea resurselor internet
În cazul în care constatați disfuncționalități în accesibilitatea site-ului, vă rugăm să transmiteți eventualele propuneri sau sesizări către responsabilul de accesibilitate regăsit mai sus.